In deze moeilijke en onzekere tijden staan we voor immense uitdagingen. In het bijzonder de zorgverleners die elke dag het beste van zichzelf geven voor anderen, terwijl ze ook zichzelf en hun gezinnen trachten te beschermen. De overheid sprokkelt intussen koortsachtig beschermingsmaterialen bijeen. In eerste instantie voor de ziekenhuizen, dé frontlinie in de strijd tegen het virus. Helaas vallen heel wat andere werkenden nog uit de boot. Zij werken nochtans even hard en lopen evenveel risico. 
Denk maar aan het verzorgend personeel in de gehandicaptenzorg en woonzorgcentra, onze grootste risicogroep. Huisartsen, tandartsen en thuisverplegers die toch aan de slag blijven voor dringende interventies. Poetshulpen die de voor de zorgsector blijven kuisen en ontsmetten... 
Voor deze tweedelijnshelden slaan 8 Rotaryclubs, lokale ondernemers en talloze vrijwilligers de handen in elkaar. Het doel? Beschermende gelaatsschermen produceren via 3D-printing en ze GRATIS verdelen onder deze hardwerkende helden.


Hoe het begon
Initiatiefnemer van het project is Alex Proost, inkomend voorzitter van Rotary Antwerpen-Noord. Enkele van zijn vrienden maken als hobby miniatuurfiguren met 3D-printers. Toen bleek dat dezelfde printers ook gelaatsschermen konden printen, twijfelde hij geen seconde. Hij zocht en vond een proefmodel en de nodige partners om op grotere schaal beschermende gelaatsschermen te printen. 
 
Op dit moment leveren verschillende lokale ondernemers de benodigde grondstoffen en talloze vrijwilligers laten dag en nacht 3D-printers bij hen thuis draaien. Een werkgroep van de betrokken Rotary clubs financiert en coördineert het hele project en verwerkt de aanvragen, die nu al massaal binnenlopen.

Getest en goedgekeurd


De eerste prototypes werden door het ziekenhuis van Turnhout en Peter Meeus (hygiëne en pest control specialist) getest op stevigheid, draagcomfort en gebruiksvriendelijkheid. Tenslotte werden eveneens enkele actieve zorgprofessionals als testpersoon ingeschakeld. Ook zij zijn enthousiast over het resultaat. 


In cijfers
Elke 3D-printer kan tot 50 gelaatsschermen per dag produceren. Vandaag zijn er 8 printers aangekocht en operationeel, wat momenteel een weekproductie van 400 stuks oplevert. Een aantal dat de initiatiefnemers graag willen blijven optrekken. Vanaf eind april start de verdeling.


Gelaatsschermen aanvragen
Gratis gelaatsschermen aanvragen voor jezelf, je collega’s of je medewerkers kan via alex@proostbeerse.be met een korte motivatie. Een onafhankelijk comité bekijkt of de aanvrager beantwoordt aan de beoogde doelgroep en welke verzoeken in aanmerking komen.


Waarom Rotary dit doet?
Rotary is een internationale organisatie met ongeveer 1,2 miljoen leden verspreid over 35.000 lokale serviceclubs. Rotariërs komen regelmatig samen om te netwerken, sociale contacten te onderhouden en bij te leren. Openbaar dienstbetoon is echter dé verbindende kernwaarde. 
Elke club organiseert diverse activiteiten ten voordele van het goede doel. Dat zijn zowel lokale initiatieven als globale projecten gericht op armoedebestrijding, analfabetisme, gezondheidszorg en dergelijke meer. De clubs steunen hun goede doelen individueel of in partnership met andere clubs en doen dat zowel via organisatorisch, financieel als via actief vrijwilligerswerk.
Voor dit initiatief slaan 7 clubs de handen in elkaar. Dat zijn RC Antwerpen-Noord, Turnhout, Amerloo, Voorkempen, Wilrijk-Terbeke, One-World, Rotaract Antwerpen-Noord ).
Met dank aan AZ Turnhout, A-Kwadraat, Group Joos, en Van Roey.

Meer info over dit project: www.antwerpen-noord.rotary2170.org en facebook.com/RotaryClubAntwerpenNoord/.